شمالبرگ ShomalBarg.ir
رئیس دانشگاه مازندران در افتتاحیه چهارمین گردهمایی باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست:

مشكل محیط زیست ایران مجریان قانون است، ۵۰ سال بعد عوارض قاچاق خاك را درك می نماییم

مشكل محیط زیست ایران مجریان قانون است، ۵۰ سال بعد عوارض قاچاق خاك را درك می نماییم

شمال برگ: چهارمین گردهمایی باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی در دانشگاه مازندران شروع به كار كرد.


به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا، چهارمین گردهمایی باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی در دانشگاه مازندران با حضور عیسی علیزاده (معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی كشور)، محمد هادی عسگری(مدیركل فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، ژیلا مهدی آقایی(مدیركل دفتر مشاركت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست) ومهدی كاظمی(رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی كشور) در دانشگاه مازندران شروع به كار كرد.
رئیس دانشگاه مازندران در این مراسم با اشاره به این كه هنوز حساسیت كافی در مورد مشكلات محیط زیستی كشور همچون قاچاق خاك و فرونشست زمین وجود ندارد، اظهار داشت: مشكل محیط زیست كشور ما قانون نیست بلكه مجریان قانون است.
سید خلاق میرنیا با اشاره به این كه هنوز به اهمیت محیط زیست پی نبرده ایم، اظهار داشت: اگر هر پدیده خطرناك را با تمام وجود درك نماییم نسبت به آن آگاهی پیدا و در برابر آن از خود محافظت می نماییم. برای مثال ما صدمه ها و خسارت های ناشی از سقوط از ارتفاع را درك می نماییم، به همین علت از آن ترس داریم و از خود در برابر این پدیده مراقبت می نماییم، اما هنوز اهمیت حفظ محیط زیست را به خوبی درك نكردیم و نمی دانیم كه نابودی محیط زیست از سقوط از ارتفاع هم كشنده تر و از هر زهری خطرناك تر است.
وی تصریح كرد: اگر اهمیت محیط زیست را درك كرده بودیم با این وضع فلاكت بار محیط زیست در دنیا و ایران مواجه نمی شدیم. در شرایط حاضر روزی نیست كه اخبار مربوط به وقوع گرد و غبار در خوزستان را نشنویم. در بعضی از روزها حد مجاز گرد و غبار در خوزستان به ۴۶ برابر می رسد. و در زابل حدود ۵ ماه از سال گرد و غبار وجود دارد. این وضعیت نشان داده است كه هنوز محیط زیست به تار و پود زندگی ما وارد نشده است.
رئیس دانشگاه مازندران با اشاره به این كه سال هاست مبحث قاچاق خاك در صدر اخبار قرار دارد، اظهار نمود: این قاچاق سكه و طلا یا مواد مخدر نیست بلكه قاچاق خاك است اما هنوز كسی متوجه نیست كه قاچاق خاك، قاچاق حیات و تمدن بشمار می رود.
میرنیا افزود: ۵۰ سال بعد متوجه عوارض و نتایج ناشی از قاچاق خاك از مناطق مركزی و جنوبی كشور می شویم و می فهمیم كه قاچاق خاك چه صدماتی به محیط زیست و تمدن ایران زده است. جالب است بدانیم كه تشكیل یك سانتی متر خاك در بهترین شرایط جوی ۵۰۰ سال طول می كشد.
وی با اشاره به این كه مبحث قاچاق خاك بارها در مجلس مطرح گردیده است، اظهار داشت: متاسفانه هنوز كسی به حساسیت مبحث قاچاق خاك پی نبرده است همان گونه كه هنوز كسی با بهره برداری بیش از اندازه مجاز از آب های زیر زمینی برخورد نكرده است چون هنوز خطرناك بودن این مورد به صورت كامل درك نشده است.
رئیس دانشگاه مازندران اضافه كرد: استقامت لایه های زمین به علت وجود رطوبت است و طبیعتا مصرف بیش از اندازه آب های زیرزمینی شرایط خطرناكی برای خاك و زمین بوجود می آورد چون اگر مواد اتصال دهنده ذرات خاك از بین برود خاك با كمترین ضربه صدمه می بیند و دچار شكستگی می گردد.
میرنیا با اشاره به فرونشست زمین در مناطق مختلف كشور اظهار داشت: دهها هكتار از زمین ها در استان هایی مثل همدان، یزد و جنوب تهران دچار فرونشست می شوند اما هنوز خطر آنرا احساس نكردیم. در حالیكه هیچ زلزله ای مخرب تر از نشست زمین نیست. فرونشست زمین چند سال پیش سبب پایین كشیده شدن مترو شد.
وی تصریح كرد: نشست دشت تهران سالانه ۳۲ سانتی متر است و باید دقت نماییم كه بیشترین آمار جهانی برای فرونشست زمین مربوط به مكزیكوسیتی و در حد ۳۶ سانتی متر است. علت این وضعیت آن است كه هنوز به اهمیت استفاده بی رویه از آب های زیر زمینی پی نبرده ایم.
رئیس دانشگاه مازندران در ادامه اظهار نمود: متاسفانه هنوز هیچ كس در مورد چاه های غیرمجاز پاسخگو نیست. افزون بر این ها شاهد قطع درختان گز در مناطق كویری و خشك كشور هستیم این در حالیست كه درختان گز كه سبب تثبیت گرد و غبار می شوند و آب زیادی مصرف نمی كنند.
میرنیا با اشاره به قطع و از بین رفتن درختان استان های شمالی كشور اظهار نمود: رجوع به كتاب های تاریخی نشان داده است كه جنگل ها در شمال كشور و همچون در مازندران پهنه وسیعی را به خود اختصاص می دادند اما در شرایط حاضر می بینیم كه چه اتفاقی برای درختان افتاده است.
وی همینطور با اشاره به این كه شرایط محیط زیستی سبب مهاجرت در بعضی از مناطق می گردد اظهار داشت: تعدادی از جنوبی ها مبادرت به خرید زمین در شمال كشور كرده اند. باید تاكید كنم كه این مهاجرت خطرناك می باشد و حتما باید حساسیت لازم نسبت به آن تولید شود. برای مثال تعدادی از جنوبی ها در روستایی كه من به آن تعلق دارم مبادرت به خرید زمین كرده اند.
میرنیا با تاكید بر این كه در حوزه محیط زیست به لحاظ تشكیلات مشكلی نداریم، اظهار نمود: در آمریكا سازمان محیط زیست در سال ۱۳۴۵ تشكیل شد و در ایران تولید سازمان محیط زیست به سال ۱۳۵۳ بر می گردد ازاین رو فاصله ی چندانی نداریم. همینطور در حوزه قوانین محیط زیستی هم مشكلی نداریم به صورتی كه نخستین قانون آلودگی آب مربوط به دهه ۵۰ و نخستین قانون آلودگی هوا مربوط به دهه ۶۰ است.
میرنیا در ادامه اظهار نمود: سابقه قانون گذاری فرانسه به ۲۰۰ سال قبل بر می گردد. در ایران هم قانون گذاری ۱۱۰ سال سابقه دارد. باید دقت نماییم كه طی همین بازه زمانی در ایران ۱۱ هزار قانون وضع شده این در شرایطی است كه در فرانسه با ۲۰۰ سال سابقه قانون گذاری تنها ۳۸۰۰ قانون وضع شده است.
رئیس دانشگاه مازندران در انتها تصریح كرد: در ایران قانون امیال شخصی و احزاب است. اما در فرانسه قانون منابع اشخاص نیست. در فرانسه قانون برای مردم است ازاین رو مشكل محیط زیست كشور ما قانون نیست بلكه مجریان قانون هستند.

محیط زیست موضوعی بین رشته ای است
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی هم با تاكید بر اینكه محیط زیست یك مساله بین حوزه ای و بین رشته ای است، اظهار نمود: همه ما باید درگیر مساله محیط زیست باشیم و جهاد دانشگاهی فرصت فعالیت های استانی و فرا دانشگاهی را در حوزه محیط زیست فراهم می آورد.
مهدی كاظمی در "چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی كشور" اظهار نمود: مهم ترین دلیلی كه سبب ورود جهاد دانشگاهی و سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی به حوزه محیط زیست شده است، اجرای مسئولیت اجتماعی است اما افزون بر این موضوع، محیط زیست یك مساله بین حوزه ای و بین رشته ای بشمار می رود و همه ما در هر رشته و حوزه ای باید درگیر آن باشیم و مبحث محیط زیست را به ساختار دانشگاه محدود نكنیم.
وی افزود: شاید قالب های موجود دانشگاهی اجازه فعالیت به گروه های مختلف محیط زیستی را در استان ها و شهرستان ها ندهد اما بزرگ ترین ظرفیت جهاد دانشگاهی این است كه امكان فعالیت استانی و فرا دانشگاهی را در حوزه محیط زیست فراهم می آورد و همینطور این مجموعه اجازه فعالیت با شركت ها و بخش های مختلف كشور را دارد.
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی اظهار داشت: باشگاه دانشجویان جهاد با همكاری وزارت علوم، وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست شكل گرفته است و جهاد دانشگاهی برای رفع مسائل محیط زیستی و همینطور ترویج و آموزش محیط زیست در كنار همه گروه های دانشجویی قرار دارد.
به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا، مسعود آسیما، معاون مدیركل فرهنگی وزارت بهداشت و درمان هم در این مراسم اظهار نمود: ما در وزارت بهداشت این سیاست را دنبال می نماییم كه در كنار تحصیل دانشجویان، امكان فعالیت های دانشجویی را فراهم و تقویت نماییم. تشكیل كانون های فرهنگی، هنری، اجتماعی توسط دانشجویان در همین راستا است.
وی تصریح كرد: وزارت بهداشت از ایده های خلاقانه و نو در این حوزه ها حمایت می كند.
در این گردهمایی كه با محورهای مدیریت پسماند و آب برگزار می شود، برنامه پاكسازی ساحل از جانب دانشجویان، برگزاری كارگاه هایی چون روش شناسی فعالیت در تشكل های دانشجویی، مدیریت پسماند، آب و اكوتوریسم در دستور كار قرار دارد.
این گردهمایی طی دو روز از جانب سازمان دانشجویان و جهاد دانشگاهی مازندران به میزبانی دانشگاه مازندران برگزار می گردد.




1397/07/25
16:59:50
5.0 / 5
4940
تگهای خبر: پسماند , رشت , زمین , شمال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
شمال برگ shomalbarg