شمالبرگ ShomalBarg.ir

کاکا خوشمزه گیلانی در لیست آثار فرهنگی ناملموس

کاکا خوشمزه گیلانی در لیست آثار فرهنگی ناملموس

شمال برگ: به گزارش شمال برگ، از گیلان کاکا یکی از شیرینی های محلی و خوشمزه گیلانی است که شیوه تهیه سنتی آن اخیرا در لیست آثار فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.


گیلان از نظر تنوع غذاهای محلی اولین استان ایران است و هم اکنون بیشتر از ۱۷۰ غذای محلی در گیلان و با هنر دست بانوان این استان پخت می شود که در این میان پخت شیرینی و میان وعده هم جایگاه ویژه ای دارد و بانوان از هر فرصتی برای تهیه این خوراکی های خوشمزه استفاده می نمایند.
یکی از شیرینی های خوشمزه گیلان که بر پایه کدو حلوایی تهیه می شود، به زبان محلی گیلان بخصوص شهرهای غرب استان «کویی کاکا» یا همان «کاکای کدو» نام دارد که اخیرا در لیست آثار فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.
از گذشته های دور وقتی فصل کدو حلوایی می شد، علاوه بر طبخ کدو بعنوان یک میان وعده مقوی و خوشمزه، عطر و بوی غذاهایی که با کدو تهیه می شد از مطبخ خانه ها در کوی و برزن سرسبز گیلان به مشام می رسید.
آش کدو شبیه شیربرنج است که به آن کدو اضافه می کنند، کدو تره هم غذایی شبیه فسنجان است که کدو دارد و کدو پلو هم با کره سرو می شود. در مربای کدو و البته نان کشتا هم کدو استفاده می شود و مزه دلچسب این نان خوشمزه را صد چندان می کند.
بانوان گیلانی امروز هم همین خوراکی های خوشمزه را برای اهالی منزل تهیه می کنند و رونق بازار غذاهای مختلف و رنگارنگ فرنگی و فانتزی سبب نشده که خوراکی های سنتی که نسل به نسل و از مادر به دختر رسیده، گرد فراموشی به خود بگیرد و امروز برخی از این خوشمزه های قدیمی در لیست آثار ناملموس میراث فرهنگی به ثبت رسیده است که کاکا هم یکی از آنهاست.
میراث فرهنگی ناملموس به تولیدات و فرایندهای فرهنگی گفته می شود که با گذشت زمان و از نسل های پیشین باقی مانده اند. بخشی از دارایی های فرهنگی، محصولاتی ملموس مانند ساختمان ها یا کارهای هنری هستند. با اینحال بخش های زیادی از فرهنگ به شکل ناملموس است مانند ترانه، موسیقی، درام، توانمندی، آشپزی، هنر صنایع دستی و... ؛ جشنواره های متعدد هم شکل هایی از فرهنگ به شمار می روند که قابل ثبت و ضبط هستند، اما ملموس نبوده و قابلیت ذخیره در محل فیزیکی مانند موزه را ندارند بنابراین از راه ابزارها و وسایلی که در آنها به کار رفته اند تجربه می شوند. این وسایل فرهنگی توسط سازمان ملل متحد گنجینه های بشری یا همان آثار ناملموس میراث فرهنگی نامیده شده است.

صیانت از ذخایر فرهنگی بسیار حائز اهمیت است
ولی جهانی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان از ثبت ۱۵ اثر ناملموس در لیست آثار ملی اطلاع داد و اظهار داشت: استان گیلان ذخایر فرهنگی بی نظیری دارد که حفاظت و صیانت از آنها بسیار حائز اهمیت می باشد.
وی با اعلان اینکه شیوه تهیه سنتی شیرینی کاکا(کویی کاکا) یکی از این ۱۵ اثر ناملموس است، بر اهمیت حفظ ارزش های اجتماعی، سنت ها، آداب و رسوم، روش ها و جنبه های کارکردهای انسانی تاکید و اشاره کرد: اداره کل میراث فرهنگی استان با جدیت فراوان برای حفظ و پاسداری از این گنجینه های با ارزش فرهنگی، برنامه ریزی های لازم را در دستور کار قرار داده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان افزود: از دیگر این ۱۵ اثر میتوان به مهارت سنتی پخت غذاهایی همچون بورانی پلو، مویَه لَوَنگی، باسترمَه لونگی، زِرَینَه نون همینطور مهارت سنتی فرآوری چای اشاره نمود که در لیست آثار ملی ناملموس کشور قرار گرفته است.

استقبال از طعم بی نظیر کاکا
فریده آناهید، بانوی هنرمند انزلیچی که سال هاست در زمینه تولید صنایع دستی گیلان فعالیت دارد در گفتگو با ایسنا اظهار داشت: پیش از کرونا در برج میلاد غرفه صنایع دستی داشتیم و به پیشنهاد یکی از دوستان، کاکا هم تهیه و عرضه کردیم که به مذاق بازدیدکنندگان بسیار خوش آمده بود و حدودا همه دستور تهیه آنرا می پرسیدند.
وی می گوید: کاکا را باید تازه مصرف کرد و تهیه آن هم خیلی ساده است و معمولاً بعنوان عصرانه همراه با چایی صرف می شود؛ البته در دورهمی ها هم کاکا یکی از خوراکی های خوشمزه و پر طرفدار است.
این بانوی هنرمند، با اشاره به طرز تهیه کویی کاکا اظهار داشت: کدوی پخارپز شده، آرد گندم و تخم مرغ مواد اصلی این شیرینی خوشمزه هستند و پس از مخلوط کردن در روغن با حرارت ملایم به شکلی که طلایی شود، حرارت می دهیم.
وی با اعلان اینکه کاکا به صورت تازه خوری مصرف می شود، اضافه کرد: رسم و رسوم خاصی در تدارک این شیرینی وجود نداشت چون باید تازه تهیه و سرو می شد ولی عطر کویی کاکا همیشه یادآور دورهمی ها و خوشی های با هم بودن است.
آناهید اظهار داشت: قبل ترها به جهت اینکه کدو برای مصارف غذایی و همچون تهیه کاکا در دسترس باشد، آنرا آویزان می کردند تا مدت زمان ماندگاری بیشتری داشته باشد ولی این روزها که فضا خانه کمتر شده، معمولاً کدو را پخته و در اندازه های دلخواه بسته بندی و فریز می کنند.
به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا، درست کردن کاکا فوت کوزه گری دارد و اگر نسبت مواد به اندازه نباشد در روغن وا می رود و یا پس از حرارت دیدن همانند نان، سفت می شود.
در کاکای خوشمزه گیلانی لطافت و طعم و عطر کدو حس می شود و البته باتوجه به ذائقه افراد به آن شیر یا ماست، بکینگ پودر، زعفران همینطور آرد برنج اضافه می کنند.



1401/09/27
11:13:48
5.0 / 5
449
تگهای خبر: تولید , حفاظ , زمین , صنایع
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
شمال برگ shomalbarg