شمالبرگ ShomalBarg.ir
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مازندران:

توسعه مازندران به مهار آب های سطحی وابسته است

توسعه مازندران به مهار آب های سطحی وابسته است

به گزارش شمال برگ، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران اظهار داشت: توسعه مازندران به مهار آب های سطحی وابسته است و برای تحقق این توسعه نیاز داریم تا با برگزاری نشست های کارشناسی و اقناع گر موانع پیش روی اجرای طرح ای آبی استان را برداریم. در غیر این صورت در استان با بحران مواجه خواهیم شد.


به گزارش شمال برگ به نقل از ایرنا، محمدابراهیم یخکشی روز سه شنبه در نشست با خبرنگاران ضمن برشمردن برخی اولویت های آبی مازندران بعنوان پیش نیازهای توسعه اقتصاد این استان اظهار نمود: مازندران استان استراتژیک در حوزه کشاورزی است و از نظر نیاز آبی برای بخش کشاورزی با همه استان ها شرایطش متفاوت می باشد. در مصرف آب شرب هم با عنایت به گردشگرپذیر بودن استان و جمعیت شناور احتیاج به اجرای طرح های آب رسانی بالاست. این وضعیت و نیازها اهمیت اجرای پروژه های مهار آب های سطحی همچون سدسازی را در استان بیشتر می کند.
وی افزود: ما بر خلاف خیلی از استان ها که تابستان ها عموما درگیر پیک مصرف آب شرب هستند، در مازندران دو نیاز حداکثری در تابستان داریم. نیاز کشاورزی ما مثل نیاز آب شرب لازم است. نمی توان کشاورزی مازندران را نادیده گرفت، ازاین رو باید در زمستان آب را ذخیره و در تابستان مصرف نماییم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران ضمن اشاره به برخی مخالفت ها بابت سدسازی در مازندران، تصریح کرد: بخشی از دغدغه این دوستان درست است اما نباید فراموش نماییم که هر توسعه ای یک سری خسارت دارد بنابراین در ارزیابی های زیست محیطی باید منافع و مزایا را در نظر بگیریم.
یخکشی با بیان اینکه در بحث توسعه باید خسارت ها به حداقل رسانده شود، خاطرنشان کرد: همه تلاشهای ما و سازمان های دیگر و حتی سمن ها باید این باشد که در راه توسعه خسارت ها به حداقل برسد. هر برنامه ای امکان دارد به چکش کاری نیاز داشته باشد؛ ازاین رو باید به دنبال حداکثری کردن منافع باشیم.
وی افزود: انتظار ما اینست که توان موجود در استان را صرف حاشیه ها نکنیم. همین مخالفت ها در نهایت جلوی اجرای پروژه های مهم ما و توسعه را می گیرد. همه ما باید به هم کمک نماییم که توسعه با سرعت بیشتر شکل بگیرد.
سدسازی مبتنی بر نیاز
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران اظهار داشت: ما بر اساس بعضی از اختلاف نظرهای کنونی با برخی از کنش گران محیط زیست هم نظر هستیم و مانند آنها در حالت عادی راغب نیستیم سد بسازیم. اگر رودخانه آب داشته باشد چرا باید سد بسازیم؟ اما مشکل ما اینست که در استان گرفتار تغییرات اقلیمی شدیم و جریان دائمی و پیوسته رودخانه های ما کم شده و جریان سیلابی را داریم. در برنامه ریزی منابع آب تقاضا را بررسی می نماییم و اگر به این نتیجه برسیم که به ساخت مخزن نیاز است آنرا اجرا می نماییم. یعنی سد را در جایی که نیاز داریم می سازیم.
یخکشی در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه چرا در بعضی کشورها تخریب بعضی سدها در دستور کار قرار گرفته و در ایران هنوز سدسازی مورد توجه است؟ اظهار نمود: باید ببینیم که در این کشورها نیازها را هم حذف کردند؟ ما بین اینکه سد بسازیم یا نسازیم و روش دیگری را به کار بگیریم باید هزینه فایده نماییم. شاید ما هم چند دهه بعد به نقطه ای برسیم که لازم باشد برخی سدها را تخریب نماییم و پروژه های جدید تعریف شود اما هم اکنون باید نیاز را برطرف نماییم.
وی در رابطه با شائبه وجود مافیای سدسازی هم که بعنوان یکی از نقاط مخالفت با سدسازی مطرح می شود، خاطرنشان کرد: اینکه گفته می شود مافیای سدسازی وجود دارد را قبول ندارم و قویا رد می کنم. این اجحاف است که بخشی از تأمین کنندگان زیرساخت ها را مافیا بخوانیم. تمام کارهای توسعه ای کشور را همین پیمانکاران انجام دادند.
ضرورت بازبینی در ساخت فینسک
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران در پاسخ به پرسشی در ارتباط با سد فینسک هم اظهار داشت: امکان دارد گاهی حاکمیت تصمیم بگیرد که آب را از نقطه ای به نقطه ای انتقال دهد اما این طرح ضوابط خاص خودش را دارد؛ در مورد سد فینسک به علت اینکه نیازهای منطقه مبدا دیده نشد واکنش هایی به وجود آمد. به ما گفتند مقرر است فعلاً عملیات اجرایی این طرح متوقف شود.


یخکشی اضافه کرد: خوشبختانه در مسافرت رئیس جمهور به استان تاکید شد که یک مرتبه دیگر این پروژه و ارزیابی آن بررسی شود. ما هم پیگیر هستیم که یک مرکز علمی و دانشگاهی با حداکثر بی طرفی این بررسی را انجام دهد. یک دانشگاه ملی انتخاب شده تا مطالعات و ارزیابی های قبلی را بررسی کند و بعد از بررسی ذینفعان و ذیمدخلان به جمع بندی برسد. بر همین مبنا به تازگی مکاتبه کردیم تا ارزیابی سد فینسک مسکوت بماند.
وی تصریح کرد: ما در مازندران به دنبال چاره مهندسی عادلانه و منصفانه هستیم تا تصمیم لازم اتخاذ شود. انتظار داریم در رابطه با سد فینسک مسائل با گفتگو بین طرفین حل شود. این گفت وگوها باید ادامه پیدا کند. امکان دارد مشکلاتی در صورت انتقال ایجاد شود که باید برای آن چاره یافت شود. ازاین رو باید به سمتی برویم که قبل از تصمیم به انتقال، رضایت جمعی را داشته باشیم.
نقش سدها در تأمین آب شرب استان
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران اظهار نمود: در حوزه آب آشامیدنی به جهات مختلف گرفتار مشکل هستیم و جمعیت مسافر هم نیاز ما را بیشتر می کند. برای سال ۱۴۲۵ و ۱۴۴۰ پروژه هایی تعریف شد و ردیف بودجه گرفته شده که با تزریق منابع مالی باید به بهره برداری برسانیم.
یخکشی اظهار داشت: حدود ۹۰ درصد از آب مصرفی ما هم اکنون از آب زیرزمینی تأمین می شود که چالش های گوناگونی بوجود می آورد و با عنایت به نیترات بالا هزینه زا هم بر سلامتی جامعه تأثیر منفی می ارد و هم هزینه زاست. هیچ جای دنیا چنین کاری نمی کنند. البته جایی هم برای توسعه این بخش و افزایش استفاده از آب زیرزمینی نداریم. ازاین رو باید به سمت استفاده از آب های سطحی برویم.
وی خاطرنشان کرد: تصور کنید که اگر یک سال سد شهید رجایی را آبگیری نکنیم چه اتفاقی می افتد؟ پروژه آبرسانی بابلسر که به تازگی راه اندازی شد را چطور می شد بدون سد البرز اجرا کرد؟ همه راه ها را برای تأمین آب در استان بررسی کردیم و در نهایت بهترین گزینه ممکن برای مازندران ساخت سد برای مهار آب های سطحی تشخیص داده شد.
این مسئول اظهار نمود: با بهره برداری سد گلورد در سال آتی ظرفیت مهار آب های سطحی استان به ۱۲ درصد می رسد و در صورت تکمیل هراز تا سال ۱۴۰۳ به ۲۶ درصد خواهیم رسید که رشد قابل توجهی برای استان است. با این وجود هنوز با میانگین بیشتر از ۴۰ درصدی مهار آب های سطحی در کشور فاصله بسیاری داریم که باید با ساخت سدهای دیگر مانند کسیلیان و سجادرود و چند پروژه دیگر این فاصله را جبران نماییم.


یخکشی اظهار داشت: اهمیت بالای سدها در مهار سیلاب و حتی کمک به اکوسیستم را هم نباید نادیده گرفت. سد شهید رجایی ساری و سد آیت الله صالحی مازندرانی نقش بسیار زیادی در مهار سیلاب دارند و از وارد شدن خسارت به اکوسیستم، زیرساخت ها، مناطق مسکونی و زمینهای کشاورزی جلوگیری می کنند. سیل های منطقه ساری حالا از زارم رود است که طرح ساخت سد آن آماده است، اما برخی حاشیه ها پروژه را معطل نگه داشت.
وی به نقش سد شهید رجایی در پیشگیری از انقراض ماهی اورنج بعنوان یکی از گونه های بومی مازندران اشاره نمود و اضافه کرد: سد شهید رجایی حالا ذخیره گاه ماهی اورنج است که در سرتاسر استان منقرض شده است.
جلب مشارکت جهت کمک به مدیریت آب
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران با بیان اینکه برای تأمین مالی پروژه های آبی استان طی یک سال گذشته اقدامات خوبی انجام شد، تصریح کرد: یکی از موضوعات اساسی بحث تأمین مالی است. در این حوزه خوشبختانه تحرکات خوبی از سال گذشته با کمک استاندار محترم و جذب اعتبار و سرمایه گذار اتفاق افتاده است. حتی معتقدیم در بعضی نقاط با مشارکت ذینفعان می توانیم بخشی از پروژه های مهم را زودتر به بهره برداری برسانیم.
یخکشی اظهار داشت: شکل دهی تشکل های اجتماعی را هم پیگیر هستیم تا بخشی از امور به مردم واگذاری شود. معتقدیم اگر مردم را در مدیریت سهیم نماییم بهره برداری بهتر خواهد شد. از اینکه تاسیسات را به مردم واگذار نماییم استقبال می نماییم. حالا در حوزه شبکه گلورد چند حوزه شکل گرفته است که امیدواریم این روند با استقبال مردم در نقاط مختلف گسترش یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران تصریح کرد: متاسفانه در بخش کشاورزی استان که از محورهای اصلی اقتصاد مازندران است، با یک عقب ماندگی قابل توجه مواجهیم. در حالیکه شاخص اجرای شبکه های آبیاری در کشور حدود ۳۰ درصد است، برای مازندران این رقم حدود ۱۰ درصد است.
گام های مثبت گردشگری آبی در سدها
یخکشی در رابطه با اجرای طرح های اقتصادی در رابطه با سازه های آبی در مازندران هم اظهار داشت: در بهره برداری اقتصادی برای تاسیس نیروگاه های برقابی و فعالیت گردشگری اقدامات گوناگونی درحال اجراست. البته در سدهای تأمین کننده آب شرب محدودیت داریم. اما در سدهای آب کشاورزی اتفاقات خوبی رقم خورده است. در سد برنجستانک اولین اتوبوس آبی استان فعال شده که اتفاق خوبی برای گردشگری آبی مازندران به حساب می آید. ضمن اینکه در سرمایه گذاری صنعت، خدمات و کشاورزی به سبب تسهیل گری نقش زیادی داریم که در نوع خودش بعنوان اقدامات غیرسازه ای قابل تامل است.
وی اضافه کرد: برای اقدامات در رابطه با گردشگری تمام سدها را در اختیار سرمایه گذاران قردادیم و قراردادهای ۲۰ ساله بستیم تا با خیالی آسوده کار کنند البته امکان دارد بعضی جاها مشکلاتی هم باشد اما در بعضی سدها از برنامه جلوتر هستیم.
این مسئول اظهار نمود: در سد شهید رجایی قرارداد را به ایجاد تله کابین مشروط کردیم که در این صورت آنرا ۲۰ ساله واگذار می نماییم اما طرح اجرا نشد و درحال تصمیم برای تغییر برنامه هستیم تا با جذب سرمایه گذار مناسب اقدام لازم صورت گیرد.
وی از برنامه ریزی برای افزایش تعداد بهره مندان آب شرب تصفیه خانه ساری و سد شهید رجایی در شهر ساری اطلاع داد و اظهار نمود: اختلافی با شهرداری ساری برای برخورداری جمعیت بیشتری از شهروندان ساری از آب سد شهید رجایی نداریم. به جمع بندی رسیدیم و مجوز صادر شده که بزودی چهار کیلومتر خط انتقال اجرا شود تا بخش بیشتری از مردم ساری از آب سد بهره مند شوند. هدفگذاری ما برای اجرای طرح تا آخر سال است. البته امکان دارد به علت شرایط اقلیمی کمی با تاخیر مواجه شود.
برنامه ریزی برای احیای آب بندان ها با تدوین نظامنامه مدیریت آب بندان های استان، نیاز مالی برای تکمیل پروژه های بزرگ آبی استان، متعادل سازی آب بین شرق و غرب استان و اجرای طرح های سازگاری با کم آبی هم بخش دیگری از اظهارات مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران در این جلسه خبری بود.


منبع:

1401/06/23
10:48:23
5.0 / 5
409
تگهای خبر: آبیاری , اقتصادی , خدمات , زمین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
شمال برگ shomalbarg