شمال برگ ShomalBarg.ir
شمال برگ گزارش می دهد؛

حیران گردنه زیبایی ها

حیران گردنه زیبایی ها

شمال برگ: از گیلان روستا و گردنه زیبای حیران که پس از گذر از شهر مرزی آستارا در شمال غربی استان گیلان خودنمایی می کند، با تمام زیبایی های خود از فروش زمین و ویلاسازی رنج می برد.


منطقه کوهستانی و گردشگرپذیر حیران با ۲۲۰۰ هکتار مساحت در ۳۰ کیلومتری شهرستان مرزی بندر آستارا در شمال غربی استان گیلان قرار دارد و با زیبایی منحصر به فرد خود خصوصاً در فصل بهار و ماه اردیبهشت هر گردشگری را به سمت خود جذب می کند.
این گردنه زیبا که جنگل های هیرکانی ثبت ملی و جهانی شده در آن قرار گرفته و محل تلاقی و مرز مشترک بین استانهای گیلان، اردبیل و جمهوری آذربایجان است، با درختانی انبوه، کوهای بلند، دره های عمیق و با آب های جاری خنک هر رهگذری را به سمت خود فرا می خواند و آنها را حیرت زده طبیعت و خالق بی همتا می کند.
در ایام اخیر با گرم شدن در اردیبهشت زیبای شهرستان مرزنشین آستارا، اغلب مسافران که از جاده سحرآمیز گردنه حیران عبور می کنند با توقف در کنار این طبیعت بکر به همراه خانواده خود لحظات مفرحی را سپری می کنند.

سرسبزی و زیبایی های مراتع و جنگل های انبوه واقع در کوه های بلند و دره های عمیق منطقه حیران هر نقاش و هنرمندی را در هنرنمایی خلاق هستی حیران می کند و عکاسان خیلی از سراسر کشور برای ثبت زیبایی های طبیعی روستا و دهکده گردشگری حیران در تمام فصول سال به این منطقه سفر می کنند.
گردنه حیران که تا سال ها پیش تنها یک روستای نیمه متروک با نام حیران در آن قرار داشت، حالا به یک حوزه بزرگ گردشگری مبدل شده و یکی از طرح های بزرگ محوری گردشگری استان گیلان با حضور موفق بخش خصوصی در این منطقه نمونه گردشگری با نام دهکده گردشگری حیران به اجرا در آمده و فعال است.
متاسفانه در سالهای اخیر به سبب سو استفاده برخی اشخاص بهره برداری های شخصی از جنگل های حیران و مناطق طبیعی این منطقه بالا رفته است و بطوریکه شاهد قطع درختان و پایمال شدن اراضی ملی هستیم.
تخریب منطقه زیبا و خوش آب و هوای حیران با ویلاسازی نه فقط به سود و منفعت نیست بلکه موجب ناخرسندی گردشگران نیز شده است و نظرسنجی ها حاکی از آنست که نظیر این منطقه در کشور و حتی دنیا وجود ندارد و به همین دلیل باید از این منطقه صیانت واقعی صورت گیرد.

حیران سرمایه اصلی همه مردم ایران
منطقه با صفای گردنه حیران سرمایه اصلی همه مردم ایران است و باید با بسیج تمام امکانات و نیروها از آن حفاظت کرد و نباید چشم انداز پر جاذبه روستای حیران را با ساخت و سازهای غیر موجه زشت و بد جلوه داد.
ویلاسازی و فروش زمین در منطقه زیبای حیران به رشد و توسعه آن هیچ کمکی نمی کند و لازمه توسعه و پیشرفت این منطقه اجرای طرح های سازنده و پایدار گردشگری همچون طرح های ممتاز بوم گردی است. سال هاست که ویلاسازی در گردنه حیران شهرستان مرزی آستارا در استان گیلان جریان دارد و مشاهده ویلاهایی که به جان طبیعت و جنگل های بکر و هیرکانی منطقه کوهستانی حیران افتاده و چهره زیبا و طبیعی این منطقه را تغییر داده اند، دل هر دوستدار طبیعت را به درد می آورد.
طبق قانون هرگونه ساخت و ساز و تغییر کاربری در اراضی زراعی، باغی و منابع طبیعی ممنوعست اما متاسفانه در طول سالهای اخیر به سبب برخی ناهماهنگی ها در دستگاه های اجرائی عده ای از فرصت بهره برده و در جنگلها و مراتع منطقه گردشگرپذیر حیران ساخت و ساز کرده اند و همین موضوع چشم انداز این منطقه را در خطر نابودی قرار داده است.

در سال ۱۳۹۴ بود که گردنه حیران و بحث زمین خواری و تخریب طبیعت آن سوژه اول رسانه ها شد و مسئولان به ساخت و ساز در این منطقه جنگلی حساس شده و خواهان مشخص شدن عاملان این تخریب شدند.
در آن برهه زمانی ادعاهای درست و نادرست افراد و مقامات وقت بیش از آنکه بر پشتیبانی از طبیعت زیبای گردنه حیران باشد، مرثیه ای بود که بر طبیعت بی زبان منطقه خوانده شد. کشیدن بحث ساخت و سازهای بی رویه به صحن علنی مجلس و ورود قاطع قوه قضاییه برای مبارزه با زمین خواری و در امتداد حفظ طبیعت، منابع ملی طبیعی و محیط زیست در یکی از زیباترین مناطق کشور اقدام بسیار خوبی بود که دست چپاولگران منابع طبیعی را در این منطقه قطع کرد اما دیگر دیر شده بود، چونکه روستای حیران با طرحی به نام طرح هادی روستایی دیگر تبدیل به تفریحگاه شخصی افرادی شده بود که به مفهوم واقعی به تخریب طبیعتی روی آورده بودند که نسل ها در آن سهیم هستند.
حال که این طرح از سال ها پیش شامل روستای حیران شده، با آن بار معنایی وسیع خود نه فقط سبب توسعه منطقه نشده بلکه مکانی برای ویلاسازی شده که صاحبان آنها هر از چند گاهی از پایتخت و مراکز استانهای نزدیک به شهرستان آستارا به ویلاهای خود مراجعه نموده و در آنجا استراحت می کنند. متاسفانه خیلی از روستاییان منطقه حیران شهرستان آستارا با هدف کسب درآمد، مبادرت به فروش زمینهای کشاورزی خود که در داخل طرح هادی روستایی افتاده کرده اند و در این میان به بافت روستایی منطقه اصلا توجهی نشده است.

افزایش نظارت بر ساخت و سازها در منطقه حیران
هم اکنون نظارت ویژه ای بر ساخت سازها در منطقه حیران وجود دارد و از سال ۹۴ با هر گونه ساخت و ساز بدون مجوز که در داخل طرح هادی باشد، برخورد می شود و برای خارج از طرح هادی حیران پروانه ساخت و ساز نیز صادر نمی گردد و هیچ نوع ساخت و سازی در منطقه گردشگرپذیر حیران صورت نمی گیرد و اگر ساخت و سازی هم باشد تنها در داخل طرح هادی و با نظارت کارشناسان دستگاه های اجرائی مرتبط و دریافت مجوزهای قانونی لازم صورت می گیرد.
نظارت ها در منطقه حیران با جدیت تمام است و دستگاه های اجرائی مربوطه از ساخت و سازها و تغییر کاربری های بی رویه و غیرمتعارف در داخل و خارج از طرح هادی جلوگیری می کنند. دوستداران طبیعت معتقدند منطقه حیران دارای ماهیت کشاورزی و دامداری است و به فضای سبز و باغات این منطقه باید بعنوان یک نعمت الهی توجه گردد.

مجتبی آب روشن، رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان آستارا در همین رابطه در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، با اعلان اینکه شکی نیست که ظرفیت های گردشگری آستارا به موازات قابلیت های اقتصادی خود، آوازه شهرت این شهرستان مرزی استان گیلان را مطرح کرده است، اظهار نمود: باتوجه به قابلیت منطقه حیران برای سرمایه گذاری مضاعف در گردشگری آن می توان با جذب سرمایه گذاران جدید در آن منطقه بکر و بصورت اصولی بر رونق گردشگری و ماندگاری مسافران برای شهرستان مرزنشین آستارا اقدام نمود.

استقبال توریستهای داخلی و خارجی از منطقه زیبای حیران
وی با اشاره به این که فصول بهار و تابستان فرصتی عالی در صنعت گردشگری روستای حیران است اظهار داشت: اکنون منطقه نمونه گردشگری حیران با استقبال چشم گیر توریستهای داخلی و خارجی مواجه می باشد.
رییس اداره میراث فرهنگی آستارا عنوان کرد: شهرستان مرزی آستارا مستعد سرمایه گذاری در صنعت گردشگری است و مناطق نمونه گردشگری آستارا کمک موثری به پویایی اقتصاد این شهرستان مرزی می کنند.
آب روشن با تاکید بر این که سرمایه گذاری در صنعت گردشگری آستارا زود بازده است و بخش خصوصی نیز در این رابطه می تواند در رشد و ارتقای این عرصه سود آور بیش از پیش سهیم باشد اضافه کرد: از سرمایه گذاران بخش خصوصی در حوزه طرح ها و اقامتگاه های بوم گردی و با حفظ طبیعت منطقه حیران در امتداد ایجاد اشتغال در آستارا حمایت می شود.
وی بر ضرورت حفظ طبیعت منطقه زیبا و منابع خدادادی منطقه حیران اصرار کرد و اضافه کرد: شهرستان مرزی آستارا با داشتن جاذبه های ویژه تجارت مرزی و طبیعت زیبای ساحل دریای خزر و گردنه حیران، در تمام فصول سال خصوصاً در تعطیلات سال نو و تابستان پذیرای توریستهای داخلی و خارجی است.
رییس اداره میراث فرهنگی آستارا افزود: گردنه و روستای زیبای حیران یکی از جاذبه های اصلی گردشگری طبیعت در استان گیلان است که نظر هر مسافر و گردشگری را به خود جلب می کند.

اجرای طرح های پایدار گردشگری با حفظ یکدستی طبیعت
وی نگاه سرمایه گذاران باتوجه به وجود توانمندی بالا و پتانسیل موجود در منطقه نمونه گردشگری حیران را تصریح کرد و اظهار داشت: لازمه توسعه و پیشرفت هر چه بهتر منطقه گردشگرپذیر حیران اجرای طرح های سازنده و پایدار گردشگری با حفظ یکدستی طبیعت منطقه است.
آب روشن با اعلان اینکه بندر مرزی آستارا در کنار ساحل غربی دریای خزر و در شمالی ترین نقطه استان گیلان واقع شده است و به شهر بازار و خرید و بام های سفالی شهرت دارد اضافه کرد: آستارا دارای آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی زیاد است که زمینه جذب بیشتر توریست را فراهم می آورد.
وی با اشاره به پیشینه فرهنگی و موقعیت خاص آستارا عنوان کرد: ایام تابستان فرصت مناسبی برای پذیرایی شایسته از مسافران، مهمانان و همین طور معرفی ظرفیت ها و توانمندی های بندر مرزی آستارا است.
رییس اداره میراث فرهنگی آستارا، مرزی بودن شهرستان و وجود گمرک فعال و طبیعت بکر منطقه را از خاصیت های ممتاز آستارا عنوان نمود و اضافه کرد: این ظرفیت ها فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری است.

وی با اشاره به زیبایی های طبیعی منطقه حیران اظهار نمود: منطقه نمونه گردشگری حیران جزو مناطق مصوب شده اداره کل گردشگری و میراث فرهنگی استان گیلان برای توسعه گردشگری طبیعی شمرده می شود.
آب روشن افزود: طرح دهکده گردشگری حیران در نقطه ای از گردنه حیران استقرار یافته که از جانب شرق به دریای خزر و شهر مرزی آستارا و چشم انداز های زیبای گردنه کوهستانی حیران، از جانب غرب و جنوب به جنگل فندقلو و از شمال نیز به شهرهای مرزی جمهوری آذربایجان مشرف است.

ضرورت برخورد جدی با تغییر کاربری غیر مجاز
به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا، هر چند اکنون نظارت محکمی در مقابله با تغییر کاربری و تصرف در گردنه کوهستانی حیران از جانب مسئولان دستگاه های اجرائی مرتبط وجود دارد اما مقابله با هر گونه تغییر کاربری نیاز به هماهنگی همه دستگاه های اجرائی، نظارتی و حتی امنیتی دارد و باید با کسانی که تغییر کاربری بدون مجوز دارند برخورد جدی شود. متاسفانه خیلی از متخلفان با دور زدن راه های قانونی تخلف می کنند و این برای دوستداران طبیعت اذیت کننده است و امیدواریم که در موضوع مهم جلوگیری از ساخت و سازهای بدون مجوز و تغییر کاربری به محیط زیست، منابع طبیعی و طبیعت منطقه توریست پذیر حیران اهمیت ویژه ای داده شود.
در حوزه توسعه گردشگری منطقه حیران و با حفظ طبیعت منطقه، استفاده همزمان از ظرفیت های زیست محیطی در کنار درآمدزایی برای ساکنان این منطقه همچون فوایدی است که در بحث بوم گردی مورد توجه قرار گرفته و از جانب مسئولان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حمایت می شود و جاذبه ها و مواهب طبیعی منطقه، غذای سنتی، تولیدات دامی و فراورده های لبنی سالم، تولیدات صنایع دستی و گیاهان دارویی موجود در محیط زندگی منطقه روستایی حیران همگی می تواند زمینه ساز اشتغال و جذب توریست در قالب طرح های بوم گردی باشد.




منبع:

1401/02/31
21:33:07
5.0 / 5
645
تگهای خبر: آستارا , اقتصادی , تولید , حفاظ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
شمال برگ shomalbarg