شمال برگ ShomalBarg.ir
سرپرست منابع طبیعی گیلان عنوان كرد

آبخیزداری مهمترین راهكار كنترل سیل در بالادست جنگل ها

آبخیزداری مهمترین راهكار كنترل سیل در بالادست جنگل ها

به گزارش شمال برگ از گیلان سرپرست منابع طبیعی گیلان، آبخیزداری و آبخوانداری را زمینه ساز حفاظت از خاك و جلوگیری از سیل دانست و اشاره كرد: جنگل ها به صورت طبیعی عامل مقابله با سیلاب ها هستند.


اولین گام در حفاظت از جنگل ها، نگهداری و توسعه خاک، احیای پوشش گیاهی و کمک به پایداری منابع آبی است. متاسفانه تغییرات اقلیم و خشک سالی ها و بارش های سیل آسا و دستکاری های انسانی، فرسایش خاک و کاهش سطح آب های زیرزمینی و از بین رفتن پوشش گیاهی را باعث شده که در نهایت این لطمه به ضرر جنگل هاست.
امروزه با رویکرد آبخیزداری و آبخوانداری می توان سازگاری با سیلاب و استفاده بهینه از نزولات آسمانی و تقویت سفره های زیرزمینی و جلوگیری از فرسایش خاک را ممکن ساخت و با احیای مراتع در کنار مبارزه با قاچاق غیر مجاز چوب و آتش سوزی و تصرف و...، پایداری جنگل ها را به ارمغان آورد.
میرحامد اختری، سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان در گفت وگو با ایسنا، حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری از منابع طبیعی را چهار وظیفه قانونی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در استان ها دانست و اظهار نمود: اولویت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان حفاظت از عرصه های ملی خصوصاً جنگل های باارزش شمال کشور است.
وی از جنگل های هیرکانی بعنوان باقی مانده دوره سوم زمین شناسی یاد کرد و اضافه کرد: حفاظت از این فسیل زنده، اصلی ترین وظیفه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان است.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی گیلان، با اشاره به عنایت مقام معظم رهبری نسبت به حفاظت از منابع طبیعی و تخصیص اعتبارات ویژه از صندوق توسعه ملی با نظر ایشان، اشاره کرد: سال گذشته ۳۰ میلیارد تومان و امسال ۱۵ میلیارد تومان برای آبخیزداری، آبخوانداری و حفاظت از جنگل ها و مراتع تخصیص یافته است.
اختری، آبخیزداری را یکی از عوامل توسعه پایدار منابع طبیعی دانست و عنوان کرد: خوشبختانه طی دو سال قبل پروژه های خوبی در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری در استان گیلان اجرا شده و تا سال ۱۴۰۰ ادامه خواهد داشت.
وی آبخیزداری و آبخوانداری را زمینه ساز حفاظت از خاک و جلوگیری از سیل دانست و اشاره کرد: جنگل ها به صورت طبیعی عامل مقابله با سیلاب ها هستند، اما اگر پوشش گیاهی در مناطق بالادست جنگل ضعیف شده باشد، به دنبال بارش های شدید شاهد حرکت خاک و ورود رسوبات سیل به داخل جنگل خواهیم بود که در نهایت سبب ریشه کن شدن درختان و جابجا شدن چوب آلات شکسته و حمل آنان به پایین دست می شود.

تخصیص اعتبار ۳ میلیاردی برای کاداستر
سرپرست اداره کل منابع طبیعی گیلان، خواهان همکاری دستگاه های ذی ربط جهت اجرای سریع تر پروژه های آبخیزداری شد و اظهار داشت: آبخیزداری یکی از مهمترین راهکارهای کنترل سیل در بالادست است و هزینه خسارت سیل دهها برابر اعتبارات آبخیزداری است. هم اکنون پروژه های آبخیزداری گیلان طی سال های ۹۸ و ۹۹ به صورت میانگین، پیشرفت ۸۵ درصدی دارد و تا آخر سال به بهره برداری کامل خواهند رسید.
اختری، با اشاره به اجرای طرح توقف بهره برداری از جنگل های هیرکانی، ترویج فرهنگ زراعت چوب را یکی دیگر از اولویت های این اداره کل دانست و افزود: در برنامه ششم، استان گیلان مکلف به زراعت چوب در ۶۶۰۰ هکتار از اراضی ملی شده که تابحال این مهم را در ۲۵۰۰ هکتار اجرایی کردیم، ۱۸۰۰ هکتار در دست اجراست و در آخرین سال برنامه نیز به پایان می رسد.
وی با اعلان اینکه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان طرح کاداستر اراضی ملی را بعنوان اولویت در دستور کار دارد، اظهار داشت: با اجرای کاداستر، تعارضات ملکی بین دولت و مردم به طور کامل رفع و تکلیف اراضی ملی مشخص می شود.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی گیلان، از تخصیص اعتبار سه میلیارد تومانی از طرف سازمان جنگل ها برای اجرای کاداستر گیلان طی امسال آگاهی داد و تصریح کرد: در صورت تخصیص معادل همین اعتبار از طرف استانداری گیلان گام بزرگی در امتداد کاداستر برداشته می شود و امیدواریم تا آخر سال به ۶۰ درصد تعهد برسیم.

افزایش کشفیات چوب آلات قاچاق در نیمه اول امسال
اختری، قاچاق چوب های جنگلی را یکی از معضلات استان های شمالی دانست و اشاره کرد: به دنبال طرح تنفس، از یک طرف امکان قطع قانونی درختان در حوزه جنگل های هیرکانی وجود ندارد و از جانب دیگر، نیاز چوبی صنایع باید تامین گردد پس با افزایش قاچاق چوب مواجه هستیم. در این راستا نیروهای حفاظتی را افزایش دادیم و ۴۵۰ قرق بان شبانه روز در عرصه های جنگلی حضور دارند. با تخصیص اعتبار هشت میلیارد تومانی توسط سازمان جنگل ها معوقات شش ماهه این قرق بانان را نیز پرداخت کردیم.
وی مبارزه با قاچاق چوب را نیازمند امکانات و ادوات دانست و با اشاره به افزایش کشفیات چوب آلات قاچاق بواسطه حساسیت بیشتر نیروهای یگان حفاظت، افزود: در نیمه نخست امسال ۲۷۳ فقره پرونده قطع درختان جنگلی تشکیل شده که نسبت به زمان مشابه سال قبل با ۴۳ فقره پرونده، رشد ۵۳۴ درصدی را نشان می دهد.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی گیلان، از رشد ۷۴۴ درصدی حجم درختان قطع شده در نیمه نخست امسال نسبت به زمان مشابه سال ۹۸ آگاهی داد و اشاره کرد: در نیمه نخست سال قبل ۴۶۸ فقره پرونده کشفیات و در نیمه نخست امسال ۷۸۰ فقره پرونده کشفیات داشتیم که رشد ۶۶ درصدی را نشان می دهد. همین طور شاهد افزایش ۴.۷ درصدی در حجم چوب آلات کشف شده در مدت مذکور هستیم.
وی با اعلان اینکه در شش ماهه سال قبل ۳۶۴ مرد متخلف و در زمان مشابه امسال ۱۰۲۴ مرد متخلف را دستگیر و بازداشت و تجهیزات و وسائل نقلیه حمل چوب آلات را توقیف کردیم، تصریح کرد: امسال چهار زن نیز در بین متخلفین بودند. همین طور شاهد رشد ۱۱۰ درصدی توقیف وسیله نقلیه هستیم.

ساخت ۴ پایگاه مجهز اطفای حریق در گیلان
اختری همین طور از کشف و ضبط ۲۰ تن چوب آلات جنگلی غیر مجاز در یکی از کارگاه های چوب بری تالش آگاهی داد و اظهار نمود: در جریان بازدید از مناطق سیل زده شهرستان تالش، به یک خودروی نیسان حامل چوب آلات جنگلی مشکوک شدیم و بررسی ها نشان داد راننده این نیسان پروانه حمل ندارد. در واقع چوب آلات مذکور درختان شکسته شده ای هستند که به دنبال سیل اخیر به پایین دست آمده و توسط افراد سودجو جمع آوری شده بودند.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی گیلان، از دیگر مبانی حفاظت از جنگل ها را مهار آتش سوزی دانست و اشاره کرد: آتش سوزی در داخل جنگل ها به دو صورت عمدی و سهوی(گاها طبیعی) رخ می دهد، اما بیشتر سهوی بوده که بواسطه وجود لاش برگ ها ایجاد و با کوچکترین گرما شعله ور می شود. متاسفانه عده ای هم با انگیزه ایجاد حق مالکیت بیشتر، اقدام به آتش زدن جنگل و مرتع می کنند.
وی با اعلان اینکه گیلان چهار پایگاه مجهز اطفای حریق جنگل در حال ساخت دارد، عنوان کرد: این پایگاه ها در شهرستان های رشت، تالش، لاهیجان و رودبار واقع شده و تنها پایگاه رشت در منطقه لاکان مورد بهره برداری قرار گرفته و پایگاه تالش دارای پیشرفت ۶۵ درصدی است و دو پایگاه دیگر نیز در دست راه اندازی هستند.
اختری، از افزوده شدن دو ماشین آتش نشان به یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان آگاهی داد و متذکر شد: در مجموع ۳۷ سرجنگل بانی در استان داریم که از این تعداد ۹ سرجنگل بانی نیازمند ماشین کمک دار جهت مبارزه با قاچاق چوب و مقابله با حریق جنگل ها هستند؛ البته یگان حفاظت منابع طبیعی در کلیه ادارات ۱۶گانه استان فعال بوده و با هرگونه قاچاق چوب، حریق جنگل و تصرف عرصه های ملی مقابله می کند.




منبع:

1399/07/06
20:36:12
5.0 / 5
1871
تگهای خبر: تجهیزات , حفاظ , خودرو , رشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
شمال برگ shomalbarg