شمالبرگ ShomalBarg.ir

چرا مرغ دوباره گران شد؟

چرا مرغ دوباره گران شد؟

به گزارش شمال برگ در صورتی كه قیمت مرغ به یكباره به حدود ۱۴ هزار تومان در هر كیلوگرم رسیده است، كارشناسان معتقدند افزایش قیمت نهاده های دامی و كاهش سرانه تولید دو عامل اصلی هستند كه باعث رشد نجومی قیمت گوشت سفید می گردد.


این كارشناسان معتقدند توجه بخش مدیریتی به منظور افزایش بهره بری، كاهش ضریب تبدیل و توجه به فاكتورهای مدیریتی، كاهش هزینه ها و كمك به تولید و تولیدكننده در مازندران را به دنبال خواهد داشت و این امر به كاهش قیمت مرغ می انجامد.
كارشناسان معتقدند افزایش قیمت نهاده های دامی و كاهش سرانه تولید دو عامل اصلی هستند كه باعث رشد نجومی قیمت گوشت سفید می شود، دو عاملی كه در كنار عدم مدیریت درست بر این امر، سبب شده است امروز، قیمت هر كیلوگرم مرغ به ۱۴ هزارتومان برسد.
افزایش هزینه تولید گوشت سفید افزایش قیمت نهاده های دامی
حسین كیهانی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه كارخانجات خوراك دام، طیور و آبزیان كشور با اشاره به اینكه افزایش قیمت نهاده های دامی هزینه تولید گوشت سفید را بسیار افزایش داده است، اظهار نمود: وقتی مرغدار ذرت را كیلویی هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می كند و قیمت جوجه یك روزه از هزار تومان به 3000 تومان می رسد یقیناً مرغدار را مجبور به افزایش قیمت می كند.
وی، عمده نهاده های مورد نیاز مرغداری های كشور را وارداتی دانست و خاطرنشان كرد: الان سویا به كیلویی ۲۵۰۰ تومان رسیده كه با كرایه حمل از بنادر جنوبی به مازندران افزایش سرسام آور هزینه تولید را به همراه دارد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه كارخانجات خوراك دام، طیور و آبزیان كشور در ادامه سخنانش به افزایش كرایه حمل نهاده ها از بنادر جنوبی كشور اشاره نمود و اظهار داشت: كرایه حمل علوفه از بنادر جنوبی به شمال كشور سه برابر شده، قیمت ۱۱۰ تومانی محموله ارسالی ۲۷۰ تومان در هر كیلو رسیده است.
مدیرعامل شركت تعاونی تامین نیاز كارخانجات خوراك دام، طیور و آبزیان مازندران با بیان این كه دولت اعلام نموده وارد كننده باید نهاده های دامی مثل ذرت را ۱۲۰۰ تومان بفروشد، اظهار نمود: وارد كننده روی فاكتور، ذرت را به همین مقدار می فروشد اما مبلغی را پشت فاكتور دریافت می كند.
كیهانی در ادامه سخنانش اضافه كرد: ریز مغذی ها و ویتامین ها به چندین برابر قیمت افزایش پیدا كرده كه خارج از توان پرداختی تولیدكنندگان است.
* كاهش تولید عامل اصلی افزایش قیمت این روزهای مرغ
علی ابراهیمی مدیركل پشتیبانی امور دام مازندران با اشاره به اینكه افزایش یكباره قیمت مرغ صرفاً مربوط به افزایش قیمت نهاده ها نیست، اظهار داشت: كاهش تولید در مرغداری ها سبب شده تا قیمت این محصول در بازار افزایش پیدا كند.
وی با اشاره به اینكه مازندران كاهش تولید نداشته است، اشاره كرد: كاهش تولید گوشت سفید مربوط به مرغداری كشور بوده كه عواملی همچون سرما و بیماری های فصل سرما باعث تلفات و كاهش تولید شده كه در قیمت این محصول تاثیر گذاشته است.
مدیركل پشتیبانی امور دام مازندران با اشاره به توزیع مرغ منجمد در بازار اظهار داشت: از ۱۰ روز پیش آغاز به توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب ۸ هزار و ۹۰۰ تومان كرده ایم تا قیمت مرغ گرم تعدیل یابد.
ابراهیمی با اشاره به اینكه این ماه افزایش تولید در مرغداری ها رقم خواهد خورد، اظهاركرد: با عنایت به آمارهای موجود از مرغداری های كشور، در این ماه با افزایش تولید در مرغداری ها اساساً قیمت مرغ كاسته می شود.
این مسئول افزایش قیمت جوجه یك روزه از هزار تومان به ۳۰۰۰ تومان را دلیلی بر كاهش تولید جوجه یك روزه دانست و بیان كرد: میزان تولید جوجه مادر در اردیبهشت ماه امسال یك میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه بود كه چرخه ۷ ماهه آن برای تولید جوجه گوشتی نشان داده است كه در دی و بهمن ماه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه گوشتی خواهیم داشت از این رو اساساً قیمت گوشت سفید به زیر ۱۰ هزار تومان خواهد رسید.
وی با اشاره به اینكه برای تامین گوشت سفید، نیاز كشور به جوجه ریزی ۱۰۰ میلیون قطعه ای در ماه است، خاطرنشان كرد: اگر تولید مرغ در مرغداری های كشور از این مقدار كمتر شود، با افزایش تقاضا، افزایش قیمت خواهیم داشت. جوجه ریزی ماه قبل در واحدهای مرغداری ۹۰ میلیون قطعه بود كه نیاز بازار را تامین نمی كند و قیمت را افزایش داده است.
تشریح عوامل افزایش قیمت مرغ
اسدالله تیموری، رئیس دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری هم در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینكه سه عامل را می توان دلیل اصلی افزایش قیمت مرغ دانست، اظهار نمود: افزایش بیش از حد قیمت نهاده ها در بخش خوراك، دارو و غیره، افزایش قیمت جوجه یك روزه و هزینه های سربار این صنعت از دلایل اصلی قیمت مرغ بوده است.
وی با اشاره به اینكه برای كاهش قیمت مرغ، باید در تولید محصولاتی كه بتواند در این زنجیره استفاده گردد بعنوان جایگزین های سویا كه علت اصلی افزایش نهاده در این فرآیند است، كار تحقیقی و پژهشی انجام دهیم، خاطرنشان كرد: تكمیل زنجیره های این صنعت در چارچوب زنجیره های بزرگ تولیدی می تواند باعث كاهش قیمت مرغ در مازندران باشد.
رئیس دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینكه تشكیل زنجیره های بزرگ می تواند به این امر كمك نماید، افزود: یكی از دلایل پنهانی كه باعث افزایش قیمت مرغ می گردد این است كه واحدهای تولیدی در این استان كوچك اند و هزینه های سربار و خدمات در نهایت قیمت این محصول را بیشتر می كند.
تیموری در پاسخ به این سوال كه وجود صنایع تبدیلی در مازندران كه قطب تولید كننده گوشت سفید است تا چه میزان می تواند در كاهش قیمت مرغ و محصولات دام و طیور كمك كار باشد، خاطرنشان كرد: با نگاهی كه امروزه در دنیا تحت عنوان كشاورزی پایدار وجود دارد هیچ محصول دور ریختنی وجود ندارد اما متاسفانه به سبب نبود صنایع تبدیلی و وابسته در مازندران نمی توان از ضایعات گوشت، پودر خون، ضایعات استخوانی و كود این دام ها بهره برد.
وی ادامه داد: به سبب اینكه این زنجیره كامل در كشور بخصوص در مازندران وجود ندارد، درآمدی هم از این بخش نصیب تولید كننده نمی گردد كه این امر خود بتواند بخشی از هزینه ها را جبران كرده و در كاهش قیمت نهایی محصول كمك كار باشد.
رئیس دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری به كاهش تولید مرغداری ها، اشاره و اشاره كرد: یكی از دلایل اصلی افزایش قیمت كنونی، نامناسب بودن شرایط اقتصادی تابستان گذشته برای بخش تولید مرغ گوشتی بوده است.
تیموری در ادامه با اشاره به اینكه عمده ترین دلیل افزایش قیمت كنونی مرغ، جوجه ریزی، كشش بالای تولید آن و توجه تولیدكننده به بازار شب عید است، اظهار داشت: هم اكنون دامپروران از تمام ظرفیت خود برای این امر استفاده می نمایند كه در نهایت به یكی از اصلی ترین دلایل افزایش قیمت مرغ تبدیل می گردد.
وی ادامه داد: همینطور با افزایش قیمت نهاده ها و مشكلاتی مانند حمل و نقل، دسترسی تولیدكنندگان به اقلام خوراكی و نهاده ها دشوار شد و كارخانجات هم برای تهیه خوراك دام با مشكل رو به رو شدند در نهایت به كمبود تولید انجامید و این كاهش تولید، باعث افزایش قیمت نهایی می گردد.
رئیس دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی ساری در ادامه در پاسخ به این سوال كه آیا با اصلاح طیور می توان به افزایش تولید و كاهش قیمت مرغ امیدوار بود، خاطرنشان كرد: اصلاح دام و طیور برای رسیدن به این سطح از بهره بری كه باعث افزایش طیور و كاهش قیمت آن باشد، سال ها به طول می انجامد.
تیموری اضافه كرد: برای بخش طیور در كشور، كارهای تحقیقاتی فراوانی انجام شده است اما آنچه در كوتاه مدت باید مورد توجه قرار بگیرد این است كه باید بخش مدیریتی بهبود یابد تا با افزایش بهره بری، كاهش ضریب تبدیل و توجه به فاكتورهای مدیریتی، كاهش هزینه ها را تنظیم كرده تا به تولید و تولیدكننده در مازندران كمك كرد.
* صادرات جوجه یكروزه و تاثیر آن در كمبود تولید داخل
به گزارش شمال برگ به نقل از ایسنا مازندران، چند ماه گذشته به یكباره قیمت جوجه یك روزه كاهش زیادی پیدا كرد و به هزار تومان در هر قطعه رسید، هزینه تولید جوجه یك روزه برای واحدهای تولیدی ۱۸۰۰ تومان بود و ادامه این روند نگرانی تولیدكنندگان این بخش تولیدی را به وجود آورد از این رو انجمن تولیدكنندگان جوجه یك روزه كشور تصمیم گرفت كه بخش قابل توجهی از تولیدش را صادر كند، این صادرات باعث كاهش تولید داخل و افزایش یكباره قیمت مرغ در اواخر آذر ماه و ابتدای دی ماه شد.
فقط در مازندران تابحال ۲ میلیون قطعه جوجه یك روزه به كشورهای اطراف صادر گردیده است كه در مقیاس كشوری این میزان به بیشتر از ۱۲ میلیون قطعه می رسد كه دقیقا آمار ۹۰ میلیون قطعه ای جوجه ریزی در مرغداری های كشور نشان از تاثیر كمبود ۱۰ میلیون قطعه ای مرغ گوشتی و افزایش قیمت آن در بازار دارد؛ هر چند افزایش سرسام آور قیمت نهاده های دامی اثرگذار بوده است اما بسته به آمارهای موجود، كاهش تولید در مرغداری ها به سبب كمبود جوجه یك روزه و تلفات در فصل سرما، می تواند دلیل اصلی افزایش قیمت مرغ به بالای ۱۴ هزار تومان باشد.
گزارش از حسین زحمتكش خبرنگار ایسنا




1397/10/06
13:58:23
5.0 / 5
4415
تگهای خبر: حمل و نقل , خدمات , ساری , شمال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
شمال برگ shomalbarg