شمال برگ ShomalBarg.ir
یك جامعه شناس:

نخستین عامل خشونت یادگیری است

نخستین عامل خشونت یادگیری است

به گزارش شمال برگ از گیلان یك جامعه شناس اظهار داشت: خشونت در فطرت وجود ندارد و نخستین عامل خشونت یادگیری است و اغلب افرادی كه اعمال خشونت می كنند در دوران كودكی خود شاهد فعل یا شاهد منفعل خشونت بودند.


هدی حلاج زاده در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه خشونت به دو دسته خصوصی و عمومی تقسیم می شود، اظهار نمود: خشونت به تمام اعمال یک فرد گفته می شود که برای طرف مقابل او آزاردهنده و نگران کننده است و تبعات آسیب زا دارد.
وی خشونت خانگی را جزو خشونت های خصوصی دانست که در حوزه خانواده اتفاق می افتد و اضافه کرد: خشونت خصوصی طیف گسترده ای از برخوردهای فیزیکی تا رفتارهایی است که منجر به احساس تحقیر شدن و پایین آمدن عزت نفس و نگرانی، تنش و اضطراب و محروم شدن از حق و حقوق طبیعی و... می شود.
این دکترای جامعه شناسی، ادراک جامعه نسبت به خشونت را متفاوت دانست و خاطرنشان کرد: گاهی امکان دارد افراد مورد خشونت واقع شوند، اما نسبت به آن آگاهی نداشته باشند و ندانند رفتاری که با آنها می شود یکی از مصادیق خشونت است. بنا بر تصور عامه مردم تعریف خشونت به شکل های جسمی، مبادرت به قتل، تجاوزات جنسی و رفتارهای خشونت آمیز محدود شده است.
حلاج زاده، قتل را یکی از بدترین مصادیق خشونت دانست و افزود: خشونت در حوزه خانواده به چهار بخش همسرآزاری، کودک آزاری، سالمندآزاری و والدین آزاری تقسیم می شود و هر کدام به شکل های مختلف دارای نتایج نامناسبی برای خانواده و فردی که مورد خشونت واقع شده، است.
وی با اشاره به وجود ارزش ها و باورها و اعتقادات در جوامع، اظهار داشت: ارزش های یک جامعه کنش های متناسب و همراه با آگاهی و شناخت و عقلانیت است که زمانی برپایه آن عملکرد داشتیم بنابراین ارزش ها باید متناسب با جریان زندگی تغییر کنند؛ نه اینکه حذف شوند، چونکه جامعه ای که ارزش ها بر آن حاکم نباشد محکوم به فناست، اما نیازمند تغییر ارزش ها هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، با اشاره به اینکه ارزش ها و باورها نگرش ما را شکل می دهد، تصریح کرد: نگرش افراد پایه عملکردشان است و زمانی می توانیم از جامعه انتظار تغییر داشته باشیم که تغییر در نگرش ها اتفاق بیفتد. متاسفانه قدرت بعضی از ارزش ها و باورهای متعصبانه بیشتر از قانون است!
حلاج زاده، با اشاره به داستان قتل «رومینا» به دست پدرش، خاطرنشان کرد: پافشاری بر یک باور متعصبانه به نام «غیرت» ریشه خیلی از قتل های ناموسی است و متاسفانه قانون بعنوان اهرم فشار قدرت کمتری نسبت به این نگرش دارد.
وی نقش فرهنگ و خرده فرهنگ ها را در شکل گیری ارزش ها و باورها اثرگذار دانست و خاطرنشان کرد: جامعه ای تغییر می کند که ارزش ها و باورهایش برپایه آگاهی و دانش شکل بگیرد. در بعضی از خرده فرهنگ ها باور مالکیت نسبت به جنس مونث وجود دارد و ارزش یک مرد به حمایت همه جانبه او از خانواده خلاصه می شود. در چنین جامعه ای فشار اطرافیان و خویشاوندان و آن نگاهی که نسبت به مرد دارند، متغیر تحریک کننده برای ارتکاب به قتل است.
این دکترای جامعه شناسی، جریحه دار شدن روح جامعه را بدترین پیامد قتل هایی مانند «رومینا» دانست و متذکر شد: اینگونه خشونت ها معلول هستند و تا ما روی علت ها کار نکنیم نمی توانیم امیدوار به پایان خشونت باشیم.
حلاج زاده، ادراک متفاوت جامعه نسبت به خشونت را باعث شکل گیری آمار خاکستری دانست و عنوان کرد: خشونت نتایج روانی دارد و فردی که مورد خشونت واقع می شود بنا بر نوع خشونت آسیب های فردی و اجتماعی می بیند؛ این در شرایطی است که ما از فرد سالم انتظار داریم بتواند کنش هایی برپایه عقلانیت و بدون دغدغه های روحی و روانی داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، خودکشی را یکی از عواقب عدم ابراز خشونت دیدن در خانواده دانست و اظهار نمود: خشونت در فطرت وجود ندارد و نخستین عامل خشونت یادگیری است و اغلب افرادی که اعمال خشونت می کنند در دوران کودکی خود شاهد فعل یا شاهد منفعل خشونت بودند.
وی با اشاره به اینکه برخی خشونت را نشانه مردانگی می دانند، اظهار داشت: اگر این فرهنگ در جامعه رواج پیدا کند و بازخورد فرهنگی آن پاداش دهنده باشد، شاهد چنین اتفاقات فجیعی خواهیم بود، چونکه یک مرد یا پدر با غیرت واکنش نشان داده و می خواهد با آبرو در جامعه زندگی کند و احتیاج به تایید دیگران دارد؛ ولو به قیمت حذف فرزند!
حلاج زاده، با تاکید بر ضرورت تعامل مشترک بین اعضای خانواده، افزود: افراد نیازمند مهارت های فردی و کلامی و شنیداری هستند و این مهارت ها باید پیش از ازدواج و فرزندآوری در افراد کسب شود.



1399/03/18
23:52:31
5.0 / 5
2871
تگهای خبر: گیلان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
شمال برگ shomalbarg