شمالبرگ ShomalBarg.ir
عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل مطرح كرد؛

برخی شناگاه های خزر تبدیل به فاضلاب شده

برخی شناگاه های خزر تبدیل به فاضلاب شده

شمال برگ: آلودگی دریای خزر، یكی از آن دسته سوژه هایی است كه همواره در بین كارشناسان و اندیشمندان این حوزه، مورد بحث قرار می گیرد و تقریباً امروز مشخص شده كه خزر به شدت درگیر آلودگی هایی است كه شاید در ظاهر باز بتوان به آسانی آنرا درك كرد تا جایی كه این پرسش مطرح شود، آیا خزر، به فاضلاب تبدیل گشته است؟


هرچند ولگا به سبب در اختیار داشتن ۸۵ درصد حوزه آبریز، مهم ترین منبع ورود آلودگی در خزر معرفی شود اما ورود انواع فاضلاب و پساب خانگی و صنعتی، ورود آلودگی دامداری و مرغداری ها، وارد شدن شیرآبه های دپوی زباله و غیره باعث شده تا برای سه استان شمالی كشور خصوصاً مازندران كه با وسعت زیاد در مجاورت آن قرار دارد، دارای اهمیت باشد.
ولگا؛ سهم اصلی آلودگی خزر را در اختیار دارد
عزیر عابسی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینكه دریای خزر بزرگترین دریاچه محصور در خشكی است، اظهار نمود: دریای خزر با مساحتی حدود ۱.۵ برابر خلیج فارس و با عمق حداكثر ۱۰۲۵ متر كه ۵ برابر دریای خلیج فارس است، نقش مهمی در اكولوژی آب و هوا و خیلی از مشخصات مناطق پیرامون خود دارد.
وی با اشاره به اینكه دریای خزر باقیمانده اقیانوس كم عمقی است كه شكل گیری آن حدود ۴۰ میلیون سال پیش آغاز شد، اشاره كرد: پهنه هایی بر اثر رانش قاره ای از زیر آب بیرون آمد و پهنای كوچكی از اقیانوس های كم عمق شكل گرفت و در نهایت این اقیانوس های كم عمق آب شأن را به چند چاله بزرگ منتشر نمودند كه ارومیه، آرال و دریای خزر همان چاله های باقی مانده است.
این فوق دكتری مهندسی عمران – هیدرولیك محیط زیست با اشاره به اینكه دریای خزر بین ۵ كشور تركمنستان، قزاقستان، آذربایجان، روسیه و ایران مماس شده است، اشاره كرد: بزرگترین پهنه حوضه آبریز از شمال و بطور خاص رودخانه ولگا كه بزرگترین رودخانه اروپا است وارد دریای خزر می شود.
عابسی با اشاره به اینكه حدود ۸۵ درصد از آبی كه وارد دریای خزر می شود از این حوضه آبریز است، اظهار نمود: این رودخانه حوضه آبریز شهرهای زیادی است كه نهایتاً تمامی آلودگی هایشان به آنجا ختم می شود و با عنایت به اینكه ۸۵ درصد آب دریای خزر را تأمین می كند سهم بزرگی از آلودگی را شامل می شود.
آلودگی دریای خزر و نقش زباله ها
وی با اشاره به اینكه رودخانه های دیگر حدود ۱۵ درصد آلودگی را برای دریای خزر به همراه خود دارند، اضافه كرد: آلودگی گاوداری، مرغداری و اراضی كشاورزی از رودخانه هایی كه از بالادست سرازیر می شوند و در راه دریای خزر قرار دارند وارد آن می شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل اظهار داشت: دامداری ها برمبنای مستندات موجود، خروجی های سیستم فاضلاب جامد و مایع را در كنار رودخانه می ریزند كه موجب كدر و كثیف شدن آب می شود.
وی، فاضلاب های شهرك صنعتی را یكی از منابع بزرگ و مهم آلودگی رودخانه ها دانست و اضافه كرد: شهرك صنعتی امام زاده عبدالله یا بابلكنار یكی از نمونه هایی است كه فاضلاب آن سپس تصفیه در تصفیه خانه، وارد دریای خزر می شود، هر چند این فاضلاب باید در مكانی تخلیه شود اما نكته اینجاست زمانی باید این اتفاق صورت بگیرد كه كار تصفیه به درستی انجام شده باشد.
عابسی، ورود مستقیم زباله به رودخانه و دریا را یكی دیگر از منابع آلوده كننده دریای خزر برشمرد و اظهار داشت: در زمانی كه باران می بارد، شیرابه های محل دپوی موقت زباله محمود آباد كه پشت ورزشگاه جهان پهلوان توكلی است، مستقیم وارد دریا می شود.
تخلیه ۳۵ ساله زباله ها در فاصله ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری دریای خزر در بابلسر
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با اشاره به اینكه زباله گردهایی كه مبادرت به جدا كردن زباله ها می كنند باز به پراكندگی زباله ها و لطمه محیط زیست دامن می زنند، اشاره كرد: تخلیه ۳۵ ساله زباله ها در فاصله ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری دریای خزر در بابلسر یكی دیگر از مصداق های آلودگی است.
این استاد دانشگاه شیرابه زباله هایی كه در چند صد متری دریا قرار دارند سپس بارش باران، مستقیماً توسط آب های زیرزمینی به سرعت وارد دریای خزر می شود، اضافه كرد: شیرابه محل دپوی زباله در آمل كه به عمارت مشهور است، بطور مستقیم وارد هراز و در نهایت دریای خزر می شود.
وی با اشاره به اینكه كشورهای دیگر چون آذربایجان پررنگ ترین نقش را در آلودگی دریای خزر دارد، اشاره كرد: صنایع نفتی كه در گذشته در اختیار شوروی قرار داشت و هم اكنون باز رها شده است، در ورود آلودگی به دریای خزر نقش پررنگی دارد.
شنا در مازندران ممنوع / شناگاه های مازندران میكروبی هستند
این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه بیشتر شناگاه های مازندران آلودگی میكروبی دارد و هیچ فردی نباید در آن شنا كند، اضافه كرد: آلودگی اثبات شده میكروبی در خیلی از شناگاه های مازندران خصوصاً منطقه شنا ممنوع كه تمامی فاضلاب های منتهی به دریا در آن قسمت قرار دارد باید جدی گرفته شود چونكه انگار افراد در فاضلاب ها شنا می كنند و این امر در آینده ایجاد كننده مشكلات پوستی است.
وی با اشاره به اینكه آلودگی صنعتی نوع جدی تری از آلودگی های رایج در دریای خزر است، اظهار نمود: شهرك های صنعتی كشورمان و صنایع نفتی آذربایجان سبب ورود جیوه سرب به دریای خزر شده است، بدین ترتیب رژیم غذایی ماهیان باز در این دریا تغییر كرده و باید گفت ماهیان دریای خزر باز آلوده اند.
غلظت ۵ برابری فلزات سنگین دریای خزر نسبت به عسلویه
این استاد دانشگاه با اشاره به نتیجه مقاله های افرادی كه در مركز اكولوژی دریای خزر مشغول تحقیق هستند، با اشاره به اینكه برمبنای مستندات، غلظت فلزات سنگین و آلودگی های خاص دریای خزر ۵ برابر عسلویه است، اشاره كرد: بافت های عمده ماهیان دریای خزر به جیوه و نیكل آلوده است اما بطور خاص ماهی كفال كه از لجن كف دریا تغذیه می كند باز آلودگی اثبات شده ای دارد و نباید آنرا مصرف كرد.
گفت وگو از زینب تذكاری، خبرنگار ایسنا مازندران





منبع:

1398/02/22
14:00:05
5.0 / 5
4618
تگهای خبر: زمین , شمال , صنایع , كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
شمال برگ shomalbarg