شمالبرگ ShomalBarg.ir
یك عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران مدعی شد

عقب ماندگی عجیب مازندران در مهار آب های سطحی!

عقب ماندگی عجیب مازندران در مهار آب های سطحی!

به گزارش شمال برگ مازندران عضوهیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران ادعا نمود ضریب مهار آب های سطحی در مازندران در حالی حدود ۱۲ درصد است که میانگین کشوری مهار آب های سطحی به حدود ۴۰ درصد می رسد این در شرایطی است که مازندران نسبت به متوسط کشوری در بارش نزولات یک استان برخوردار می باشد.



بابک مومنی در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: مازندران نسبت به متوسط کشوری در بارش نزولات جوی حدودا استان نسبتا برخورداری اما با یک توزیع نامناسب است که در غرب آن با حجم بالای نزولات جوی و شرق با چالش های منابع آب مواجه می باشد.

وی خاطرنشان کرد: برای اجرای طرح های منابع آب بیشتر از هر چیزی، نیازمند نگاه مدیریت یکپارچه به مباحث منابع و امنیت آب هستیم.

مومنی ارتقای ضریب مهار و مدیریت پذیری منابع آبی استان بخصوص منابع آب های سطحی را مهم دانست و تصریح کرد: ضریب مهار آب های سطحی در مازندران در حالی حدود ۱۲ درصد است که میانگین کشوری مهار آب های سطحی به حدود ۴۰ درصد می رسد، در واقع این فاصله نشان دهنده نبود برنامه ریزی درست برای مهار و مدیریت منابع آبی است.

عضوهیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران اضافه کرد: حدود ۶.۲ دهم میلیارد مترمکعب منابع آبی در مازندران است و از این مقدار حدود ۴ میلیارد مترمکعب آب های سطحی و ۲ میلیارد مترمکعب منابع آب زیرزمینی است که از منابع آب سطحی به صورت کلی در بخش سدها حدود ۳۰۰ میلییون مترمکعب آب و در حوزه آب بندان ها و مخازن درون دشتی حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب در حال بهره برداری هستیم که باید تدابیر درستی در این حوزه اندیشیده شود.

وی یادآورشد: آبخوان داری، مخازن درون دشتی، آببندان ها، راه اندازی سدهای تنظیمی کوچک و فرصت های بسیار مختلف دیگری را میتوان در مهار آب سطحی بهره برد.

مومنی افزود: ایجاد سدهای تنظیمی کوچک و شبکه بر روی رودخانه های استان بخش زیادی از مدیریت مهار آب های سطحی را برطرف می کند چون که با وجود سد اگر شبکه نباشد نمی توان راندمان های مدیریت منابع آب را ارتقا داد.

عضوهیئت علمی دانشگاه پیام نورمازندران اظهار داشت: از حدود ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در مازندران متاسفانه ۳۰ هزار هکتار زیر پوشش شبکه مدرن قرار دارد و مابقی به صورت سنتی بهره برداری می شود که نشان داده است متاسفانه گام های موثری در زمینه مدیریت منابع آب انجام نشده است و نمی توان به اعتبارات جاری سالیانه ای که شرکت آب منطقه ای و مجموعه مدیریت آب استان در نظر گرفتند توجه ای داشت بلکه نیازمند یک اعتبار کلان، شایسته و برنامه ریزی کلان نگر و جامعه نگر است و همان گونه که در سطح کشور بیشتر از یک میلیارد دلار اعتبار کلان ملی به هدایت و مدیریت آب رودخانه های مرزی اختصاص می دهند حتما باید اعتبارات ویژه ای دیده شود.

وی اضافه کرد: دشت هراز از نخستین دشت هایی بود که بعد از انقلاب مطالعات آن در چارچوب قرارداد مشترک با "جاییکا" ژاپن انجام شد اما ادامه روند این کار متوقف و در حد پروژه های جست و گریخته تجهیز و نوسازی اراضی به کار خودش ادامه می دهد که متاسفانه از سال ۷۰ که عملیات اجرایی آن شروع شد متاسفانه فقط یک سوم اراضی مستعد شالیزاری استان مازندران را زیر پوشش قرار داده است.

مومنی ضمن اشاره به اینکه با این سیستم اعتبارات قطره چکانی کار خاصی را نمی توان انجام داد، اظهار داشت: باید همان گونه که کشور ظرفیت های خود مانند ظرفیت توسعه ملی، استقراض از بانک توسعه اسلامی، استقراض از بانک جهانی و استفاده از فاینانس های بین المللی را برای خیلی از پروژه های کلان در مکان های مختلف دیگر کشورگسیل کرده، نگاه ویژه اعتباری را معطوف به خطه شمال کشور خصوصا مازندران داشته باشد.





منبع:

1400/01/12
13:56:18
5.0 / 5
1335
تگهای خبر: زمین , شركت , شمال , كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
شمال برگ shomalbarg