شمالبرگ ShomalBarg.ir

چرا ساحل رادیو دریا در چالوس عقب نشینی کرد؟

چرا ساحل رادیو دریا در چالوس عقب نشینی کرد؟

مازندران عضو هیئت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه های دریایی اظهار داشت: پدیده سنگ نما حاصل کاهش سطح تراز آب دریای خزر است که در ماه دسامبر یعنی اوایل دیماه اتفاق می افتد.



همایون خوشروان در گفت و گو با ایسنا، ضمن اشاره به عقب نشینی ساحل در رادیو دریای چالوس که باعث نگرانی هایی شده است، اظهار نمود: پدیده سنگ نما در اوج کاهش سطح تراز آب دریای خزر به صورت سالانه اتفاق می افتد.

وی با اشاره به اینکه پیک افزایش سطح تراز سالانه دریای خزر در ماه جولای یعنی حداکثر بین ماههای خرداد و تیر است، اضافه کرد: به خاطر روان آبهای سیلابی رودخانه ولگا بالاترین سطح تراز دریای خزر در این ماه است.
عضو هیئت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه های دریایی حداقل پیک کاهشی سطح تراز دریای خزر را در ماه دسامبر یعنی دیماه عنوان نمود و اظهار داشت: این پیک کاهشی سبب می شود پایین ترین میزان تراز آب در ساحل دریای خزر دیده شود.

خوشروان خاطرنشان کرد: با عنایت به این که در سال ۲۰۲۱ سطح تراز آب دریای خزر با سرعتی بیشتر از چهار برابر نسبت به سال ۲۰۲۰ گرفتار کاهش شد می بینیم که در بعضی مناطق که اصطلاحا به لحاظ مورفولوژیکی حساس هستند، عقب نشینی آب دریا سبب گشته است که پدیده سنگ نما رخ دهد.

عضو هیئت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه های دریایی ضمن اشاره به این که منطقه چالوس رود یکی از مناطق حائز اهمیت می باشد، اضافه کرد: به علت این که منطقه چالوس رود منطقه ای است که بخش خاکریز ساحلی آن تحت تأثیر جریانهای رودخانه ای قرار گرفته و رسوب گذاری مواد رودخانه ای در بخش خاکریز ساحلی سبب سنگ فرش شدن بخش کم ژرفا شده است.

وی افزود: در اینجا دو تفاوت اساسی وجود دارد و آن این که در بخش شرقی رودخانه چالوس رود یک ساحل فرسایشی هست که عموما به شکل خلیج فرسایشی است و تا نرسیده به اسکله بندر نوشهر این ساحل قلوه سنگی ادامه پیدا می کند.

مدیر سابق مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر با اشاره به اینکه در بخش غربی دهانه رودخانه چالوس رود ساحل رسوب گذاری وجود دارد، تصریح کرد: رسوب گذاری قلوه سنگی دانه درشت در این منطقه سبب شده است که شیب ناحیه کم ژرفا بسیار ملایم شود و همین عاملی شده است که وقتی سطح تراز آب دریای خزر در انتهای ماه دسامبر یعنی در ابتدای دیماه به حداقل می رسد واکنش این منطقه بگونه ای رقم می خورد که سنگهای زیر بستر دریای خزر خویش را نمایان می کنند یعنی عقب نشینی خط ساحل در این منطقه بیشتر از منطقه ای است که حدودا شیب تندتری دارد و آن شیب تندتر در بخش شرقی رودخانه چالوس رود است.

خوشروان تصریح کرد: پدیده سنگ نما بسته به این که سطح تراز آب دریای خزر با چه سرعتی کاهش پیدا کند می تواند در مناطقی که نسبت به صدمه پذیری حاصل از کاهش سطح دریای خزر مستعد هست خویش را به شکل بارزتری نشان دهد.

وی یاداور شد: در چالوس رود خویش را به این شکل نشان داده است و بطور حتم در ساحل فرسایشی که در بخش دهانه غربی سفید رود هم داریم این فرآیند می تواند به شکل گسترده ای خویش را نشان دهد و چه خوب است این پدیده به شکل سالانه اندازه گیری شود تا سال به سال مورد مقایسه قرار گیرد تا به نتیجه خوبی برسیم.

عضو هیئت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه های دریایی ماندگاری این پدیده را کوتاه مدت دانست و اظهار داشت: تا یکی ماه دیگر دیگر که یخ های شمالی دریای خزر ذوب می شود و روان آبهای دریای خزر به سمت جنوب جاری می شود شاهد از بین رفتن این پدیده سنگ نما خواهیم شد و بزودی به زیر آب خواهند رفت.

خوشروان با اشاره به اینکه بطور حتم مشابه چنین پدیده ای در سال های گذشته تکرار شده است واین اتفاق هرساله تکرار امکان دارد بیفتد، متذکر شد: دلیل شدت این پدیده در این منطقه این بوده که سرعت کاهش تراز آب دریای خزر در سال ۲۰۲۱ چهار برابر شده است.

وی افزود: در نوشهر از ضلع غربی اسکله بندر نوشهر از سیترا که یک ساحل ماسه ای است وقتی به سمت چالوس ادامه یابد کم کم قلوه سنگ های ریز و شن و ماسه نمایان می شود و کمی جلوتر نزدیک به دهانه رودخانه چالوس رود، قلوه سنگ ها یک باره زیاد می شود و شیب زیادی هم دارد و اگر به سمت آن طرف رودخانه چالوس رود برویم می بینیم شیب باردیگر ملایم می شود.




1400/10/14
18:59:35
5.0 / 5
739
تگهای خبر: چالوس , دریا , رشت , ساحل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
شمال برگ shomalbarg